Compartiment Specialităţi medicale - Spital General

În cadrul Compartimentului Specialităţi Medicale îşi desfăşoară activitatea 3 specialităţi :


Specialitatea Gastroenterologie şi endoscopie digestivă

Spitalul General, în cadrul Compartimentului Specialităţi medicale, tratează afecţiuni din sfera Gastroenterologie. Specialitatea Gastroenterologie din cadrul Spitalului General a aparut în completarea cabinetului de gastroenterologie din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament "Victor Babeş", ca urmare a solicitărilor numeroase de la pacienţii care necesitau îngrijiri medicale în regim de spitalizare.

Rezervele pentru pacienţii specialităţii Gastroenterologie au regim hotelier şi sunt dotate cu instalaşie de oxigeno-terapie şi aspiraţie. Colectivul de specialişti Gastroenterologie are la dispoziţie, pentru stabilirea unui diagnostic rapid şi tratament corect, laboratorul de endoscopie digestivă şi laboratorul de ultrasonografie.

Alături de acestea, împreună cu întreg colectivul Spitalului General şi dotările de top, considerăm că starea de sănătate a pacienţilor noştri va fi un deziderat atins în fiecare clipă.


Medicii specialităţii Gastroenterologie :

  • Dr. Mărioara Casian, medic primar Gastroenterologie, competenţă ecografie generală
  • Dr. Larisa-Elena Ursan-Fulger, medic specialist Gastroenterologie, competenţă ecografie abdominală generală, endoscopie digestivă diagnostică
  • Dr. Silviu Cătălin Manoliu, medic primar Gastroenterologie, competenţă ecografie abdominală generală, endoscopie digestivă diagnostică

Specialitatea Cardiologie

În Spitalul General specialitatea Cardiologie are ca scop oferirea celei mai bune îngrijiri tuturor pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, acute şi cronice. În egală masură ţinteşte şi activitatea de prevenţie prin programe de prevenire a bolilor cardiovasculare şi de control al factorilor de risc cardiovasculari. Există, de asemenea, în cadrul specialităţii, programe de reabilitare cardiacă pentru pacienţii care au indicaţie de recuperare cardiovasculară.

În specialitateaCardiologie pacientul beneficiază de o îngrijire competentă, individualizată de către o echipă medicală antrenată specializată în diagnosticarea, evaluarea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare folosind cele mai avansate tehnici imagistice, cum ar fi ecografia - ştiut fiind faptul ca ecografia cardiacă este principala metodă pentru diagnosticarea, monitorizarea, evaluarea pacientului cardiac, aparate de monitorizare Holter de tensiune arterială utile pentru evaluarea tensiunii arteriale cu înregistrea acestor valori pe 24 de ore, foarte util pacienţilor cu hipertensiune arterială, de asemenea aparate Holter E.C.G. care sunt utile pacientilor cu tulburări de ritm şi de conducere cardiacă, efectuând o înregistrare a traseului E.C.G. pe 24 sau 48 de ore în funcţie de indicaţia fiecărui pacient.

În ceea ce priveste pacientul cu boală cardiacă ischemică, beneficiem de aparate performante pentru efectuarea testului E.C.G. de efort, test E.C.G care ne furnizează date privind evaluarea funcţională a stenozelor arterelor coronariene, ulterior urmând ca pacientul să beneficieze de explorare coronariană invazivă sau non invazivă, în funcţie de indicaţia fiecărui pacient.
Explorarea invazivă a arterelor coronare prin coronarografie este standardul de aur pentru diagnosticarea afecţiunilor coronariene aterosclerotice şi congenitale, având în vedere şi posibilitatea de terapie intervenţională în decursul aceleiaşi manevre cu efectuarea dilatării de artere coronare şi posibilitatea montării de stenturi cardiace.
Explorarea coronariană non invazivă, prin efectuarea Computerului Tomograf multi-slice este de asemenea o metodă foarte utilă având în vedere caracterul non invaziv al acestei metode şi faptul că poate aduce date suplimentare faţă de explorarea coronarografică.

Pentru pacienţii care necesită o evaluare detaliată a structurii cardiace şi a funcţiei cardiace, putem apela la explorarea imagistică numita R.M.N. cardiac pe care o avem în dotare. Ea se adresează pacineţilor cu hipertensiune pulmonară, cu valvulopatii, cu boală cardiacă ischemică, cu cardiomiopatii şi cu boli cardiace congenitale.

Să nu uităm de asistenţa cardiacă de urgenţă care este organizată în Unitatea de Terapie Intensivă Cardiologică dotată cu aparate de monitorizare individuală neinvazivă a parametrilor vitali conectate la Unitatea Centrală de Monitorizare cu supraveghere medicală permanentă.
Unitatea de Terapie Intensivă Cardiacă se adresează pacienţilor cu afecţiuni cardiace severe, acute, cu posibilitatea de a monitoriza în Clinică, în parametri dinamici invazivi şi de ventilaţie mecanică asistată rezervată cazurilor severe.


Medicii specialităţii Cardiologie :

  • Dr. Liliana Ştefan, medic primar Cardiologie, competenţă ecografie cardiacă şi ecografie Doppler vascular
  • Dr. Angelica Nour-Dincă, medic specialist Cardiologie, medic primar Medicină internă, competenţă ecografie generală, doctor în ştiinţe medicale

Specialitatea Medicină internă

Specialitatea Medicină internă din cadrul Spitalului General cuprinde saloane cu câte două paturi, ce oferă condiţii de îngrijire deosebite şi baie proprie, frigider, internet wireless, televizor. Cazarea este permisă şi persoanelor din familie. Pe parcursul spitalizării se oferă şi dietă personalizată, adecvată patologiei pacientului şi respectând toate necesităţile.

În cadrul specialităţii Medicină internă, asistenţa medicală acoperă o paletă vastă de specialităţi medicale punându-se accentul pe abordarea multidisciplinară, în echipă, în aşa fel încât pacientul să beneficieze la maximum de posibilităţile de investigaţii medicale şi tratament pe care le oferă Spitalul General.

Îngrijirile de nursing sunt asigurate de un colectiv de asistente medicale cu experienţă, înalt calificate, ce formează o echipă bine sudată.
Spectrul afecţiunilor ce pot beneficia de îngrijirile medicale şi asistenţa de specialitate este foarte larg, cuprinzând probleme complexe, multidisciplinare, la acelaşi pacient : afecţiuni ale aparatului circulator, afecţiuni respiratorii, digestive, patologie infecţioasă acută şi cronică, afecţiuni reumatologice, precum şi diagnostic şi tratament paliativ în afecţiuni oncologice.

Specialitatea Medicină internă beneficiază de dotări moderne ce includ aparatură de monitorizare cardiorespiratorie, pompe de infuzie automată, dispozitive de îngrijire personală pentru pacienţii cu dizabilităţi şi are acces la aparatură de ultimă generaţie, disponibilă în cadrul Spitalului General, ce include dispozitive de diagnostic imagistic complex, arteriografie, rezonanţă magnetică nucleară, computer tomografie, radiografie digitală, mamografie, osteodensitometrie, ecografie 3D, elastografie, aparatură Holter de monitorizare pe 24 de ore a ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, test de efort E.C.G., probe funcţionale respiratorii, endoscopie digestivă superioară şi colonoscopie.
Nu în ultimul rând, beneficiem de serviciile laboratorului certificat şi acreditat, în cadrul căruia se efectuează rapid teste de laborator complexe.

Reusita îngrijirilor medicale se datorează şi colaborării foarte bune cu Compartimentul Specialităţi chirurgicale, cel de cateterism medical precum şi cu cel de recuperare, lucrul în echipă permiţând rezolvarea problemelor medicale complexe pe care le presupune medicina internă.


Medicii specialităţii Medicină internă :

  • Dr. Magdalena Zidu, medic primar Medicină internă, medic specialist Reumatologie, competenţă ecografie generală, ecografie aparat locomotor (ecografie musculoscheletală)
  • Dr. Irina Ungureanu, medic primar Medicină internă, medic specialist Gastroenterologie
  • Dr. Angelica Nour-Dincă, medic primar Medicină internă, medic specialist Cardiologie, competenţă ecografie generală, doctor în ştiinţe medicale

Preţurile pentru consultaţiile efectuate pacienţilor internaţi în cadrul Spitalului General, Fundaţia "Dr. Victor Babeş"